La Pregunta: GP de Méxic

GP de Méxic

S’hauria de castigar mes severament a qui es salta el limit pressupostari ?

Jordi Domènech:

Aquestes últimes setmanes hem llegit diferents rumors sobre que Red Bull podria haver gastat més diners dels permesos a la temporada 2021. Sembla ser que el problema i les discussions entre la FIA i l’equip es basen en diferents interpretacions de què entra o no entra en el límit pressupostari.

Al contrari de les lligues nord-americanes com la NFL, la Fórmula 1 no és un espècie de patronal o cambra de comerç que regula el que poden o no fer els equips, tots units en un mateix interès en un sol país.
A la Fórmula 1 hi tenim equips en diferents països, operant en diferents monedes, amb diferents condicions laborals. Per tant els analistes de la FIA han de tenir en compte moltes variables no presents en altres esports més limitats.

Per tant saber si les sancions seran justes o no, doncs no ho tinc clar. Sabem que a Espanya per exemple els milionaris tenen desenes de maneres d’ocultar despeses i pagar menys impostos. Qui ens diu que un, dos o tots els equips no fan el mateix?

.


Just Serrainat:

Si es volen imposar normes com el límit pressupostari, crec que s’hauria de ser molt estricte al moment de fer-les respectar per part dels equips, ja que si comencen a ser permissius i fer acords confidencials amb els equips, de poc serviran aquestes normes en un futur.

En el cas de Red Bull, la FIA ja ha començat amb la seva filosofia de confidencialitat i acords
secrets amb l’equip (com ja va passar amb el motor de Ferrari el 2019) i això s’afegeix a la poca
transparència a la que ens té acostumats aquesta organització.

També hem de tenir en compte que tampoc hi ha detallada el tipus de sanció que hi hauria per saltar-se
el límit pressupostari, que en el cas de ser econòmica, donaria un missatge als grans equips del fet que
simplement pagant una multa, podrien invertir més en el pressupost anual.

Sobre la pregunta de si s’hauria de castigar més severament a l’equip, personalment crec que no la
podem contestar, ja que al final tampoc podrem saber quin serà el càstig (a menys que hi hagi alguna
filtració) i valorar lo justa que és.

.


Joan Enric: La veritat es que no se si, realment, cal un limit pressupostari en si. La F1 sempre ha estat un monstre que devora diners, i òn sempre han guanyat els que més poden gastar i invertir. O ens hi posem seriosos en forma de sancions no económiques, sino amb pérdua de punts, o tampoc en treurem l’aigua clara. La multa a RBR es força ridícula, i crec que si, que cal ser més dur sancionant…però no amb diners.


Núria Casas-Salat: Si. Ja és prou desigual la Fórmula 1 com per saltar-se el límit pressupostari. Les escuderies més modestes no es poden gastar molts diners per evolucionar el cotxe i això la fa més desigual .Ara que això no garanteix que guanyin el mundial ni que tinguin un bon cotxe, la prova és McLaren fa uns anys (quan hi havia Alonso i Button) era l’escuderia que gastava més diners i no els servia de gaire




Marc Costa: Aquesta situació del límit pressupostari em recorda a l’spygate de McLaren a Ferrari el 2007. En aquell cas McLaren ho va pagar bastant car: va pagar una bona multa i va ser exclosa del Mundial de constructors. Una senyora sanció econòmica… eren temps de Max Mosley. La sanció a Red Bull -i Aston Martin- és patètica. Ridiculitza més encara la FIA i posa en evidència tripijocs i interessos


Què en penseu vosaltres? Deixeu-nos un comentari o participeu al nostre Facebook!

Les dades imprescindibles per a aquest cap de setmana

Cada pilot disposarà de 2 jocs de pneumàtics durs (blancs), 3 de pneumàtics mitjos (grocs) i 8 de pneumàtics tous (vermells).

Horaris del Gran Premi

Divendres

  • Lliures: FP1: 20.00h FP2: 23.00h (Dazn F1)
  • Fer la Superporra abans d’anar a dormir…

Dissabte

  • Lliures: 19.00h (Dazn F1)
  • Qualificació: 22.00h (Dazn F1)

Diumenge

  • Cursa: 21.00h ( Dazn F1)

Breus d’última hora

  • Alguns pilots s’han queixat de la sanció a Alonso, considerant-la molt exagerada.

No us oblideu de fer la Superporra: teniu temps fins a les 3 de la matinada de divendres a dissabte!