El top ten dels editors de Fórmula 1 en Català

Com sempre que acaba la temporada, toca fer repàs i a Fórmula 1 en Català això vol dir el nostre top ten, on els editors puntuem als pilots i configurem una classificació d’acord amb el que hem vist. Així doncs, endavant!

(Williams)
10. Robert Kubica (PL, Williams-Mercedes, nova entrada) 
Som conscients de que veure a Robert Kubica en un top ten aquest any és un pèl incongruent, doncs el polonès va ser superat sovint pel seu company debutant George Russell. Malgrat tot, Kubica va aconseguir el solitari punt d’una Williams terrible, i hem volgut destacar el fet de que ha completat una temporada sencera, essent raonablement competitiu per ser algú que pilotava  amb un sol braç.
(Red Bull Media)
9. Pierre Gasly (F, Red Bull i Toro Rosso-Honda, puja 2 llocs)
Si aquesta classificació s’hagués fet a meitat de temporada, és probable que Pierre Gasly ni tant sols hauria sortit en ella. El francès no va complir les expectatives a Red Bull, i va ser substituït per Albon. Però el descens va ser un revulsiu per a Gasly, que va aportar punts per al sisè lloc de Toro Rosso i va culminar amb el seu primer podi a Brasil.

(Red Bull Media)
8. Alexander Albon (TH, Toro Rosso i Red Bull-Honda, nova entrada)
Tot just fa un any, Albon havia quedat tercer a la Fórmula 2, i semblava destinat a còrrer la Fórmula E, fins que el doctor Marko va decidir que ell era l’escollit per a Toro Rosso. Albon no havia ni provat un F1 abans del febrer, però de seguida va sumar punts. Un cop a Red Bull, va complir en cada cursa excepte a Brasil, on Lewis Hamilton el va colpejar.
(McLaren)
7. Lando Norris (GB, McLaren-Renault, nova entrada)
El pilot britànic, foguejat per McLaren, va pujar amb alguns dubtes, doncs va perdre el títol de Fórmula 2 davant George Russell. Però Norris, més enllà de la seva personalitat extravertida i alegre, va demostrar que estava al nivell i que McLaren té pilots per a anys. Potser va tenir menys sort o encert que Sainz, però va ser suficientment ràpid i especialment en classificació.
(Scuderia Ferrari)
6. Sebastian Vettel (D, Ferrari, baixa 3 llocs)
El 2019 ha estat potser l’any menys convincent del pilot alemany a la Fórmula 1. Si tot anava bé o era a lloc, Vettel podia guanyar o fer la pole, però massa sovint les errades (seves o de Ferrari) el posaven en una situació complicada i darrere del seu company d’equip, amb el qual va tenir més d’un problema. El cotxe tampoc hi ha ajudat, i també ha patit algunes avaries.
(Mercedes AMG F1)
5. Valtteri Bottas (SF, Mercedes, puja 3 llocs)
Bottas va tenir un inici de campionat molt fort. Va superar més vegades que en altres temporades a Hamilton en classificació, i 326 punts van ser la seva millor marca, però no va ser suficient. Potser un reflex de la temporada de Bottas és Alemanya: en un dia on podria haver retallat molts punts, es va estavellar mentre el seu company, tot i sortir-se un parell de cops, fins i tot va puntuar.
(Scuderia Ferrari)
4. Charles Leclerc (MC, Ferrari, puja 2 llocs)
És fàcil oblidar que és només la segona temporada de Leclerc. Però el pilot monegasc ja va plantar cara i podria haver guanyat la seva segona cursa amb Ferrari de no ser per una avaria. Amb 7 poles va ser el més ràpid els dissabtes, però com Vettel, es va veure perjudicat per alguns errors no forçats i per algunes decisions del mur de Ferrari.
(McLaren)
3. Carlos Sainz (E, McLaren-Renault, puja 7 llocs)
A priori el canvi de Renault a McLaren semblava un pas enrere per a Sainz, però el pilot madrileny ha sabut aprofitar el nou impuls de l’equip de Woking. Si bé no va dominar a Norris clarament en classificació, a les curses normalment ha obtingut el màxim, culminant en un sisè lloc en dura lluita contra Gasly i Albon però ben lluny de la resta dels equips que haurien d’haver lluitat amb ell.

(Mercedes AMG F1)
2. Lewis Hamilton (GB, Mercedes, baixa 1 lloc)
Es podria dir que el campió que a més ha sumat punts en totes les curses hauria de ser el primer de la llista. Però, malgrat les victòries, no ens ha semblat la temporada més impressionant de Lewis Hamilton. Bottas li va posar les coses difícils en classificació, i la inconsistència de Ferrari i Red Bull va impedir més lluita al capdavant. Així, Hamilton va tenir un camí relativament fàcil.
(Red Bull Media)
1. Max Verstappen (NL, Red Bull-Honda, puja 3 llocs)
A la seva velocitat innata, Verstappen va afegir més consistència i paciència, i el premi va ser el tercer lloc superant als Ferrari quan en principi, el cotxe italià va ser millor més vegades que el Red Bull. Per fi va aconseguir poles, i va guanyar sota la pluja a Alemanya, lluitant a Àustria i dominant a Brasil, avançant dues vegades a Hamilton. Podríem dir que Verstappen ha abraçat perfectament el paper de líder a Red Bull.
Les nostres votacions…
Mencions per als pilots de Renault, Daniil Kvyat i Sergio Pérez, que també van rebre punts per part nostra. A Renault Ricciardo va dominar, però no per tant sobre Hülkenberg. Kvyat va obtenir un inesperat podi a Alemanya i va ser consistent, mentre que Pérez va superar clarament el seu company d’equip.
Com sempre, critiqueu, valoreu, suggeriu…!