Crònica GP de Sakhir: Mercedes s’immola i regala la victòria a Pérez

Per segon cap de setmana consecutiu hem tingut Gran Premi a Bahrain. Aquesta vegada ha estat al rapidíssim circuit exterior de Sakhir. Un traçat molt curt que la FIA ha utilitzat com a invent en aquesta estranya temporada del 2021. No sabem si per ells l’experiment ha estat un èxit o no, però el cas és que hem vist una cursa entretinguda, marcada per l’absència del heptacampió del món Lewis Hamilton. El britànic va donar positiu per COVID-19 aquesta setmana i el seu lloc a Mercedes l’ha ocupat el talentós George Russell, que ha estat el principal protagonista de la cursa.
La sortida i primers abandonaments. L’arrencada de Russell ha estat de 10. L’anglès sortia des de la segona posició i pel cantó brut de la pista, però això no li ha estat impediment per superar al “poleman” Valtteri Bottas a l’arribar al primer revolt. Just darrera, Verstappen buscava fer-se un lloc entre mig dels Mercedes, però no ho aconseguia i havia d’aixecar el peu de l’accelerador. Aquest fet l’ha aprofitat Sergio Pérez per avançar Verstappen just abans del revolt 4. 
Quan Pérez ja havia completat la maniobra, per dins de la corba ha aparegut Charles Leclerc al més pur estil “kamikaze” per envestir al mexicà de Racing Point. Per culpa del cop, Pérez s’ha envirollat i Leclerc ha marxat llarg amb la suspensió del seu Ferrari trencada. Per esquivar-los, Verstappen ha sortit de la pista a tota velocitat fins que la grava l’ha fet subvirar i topar amb les tanques.  
Sortosament, el cop de Leclerc no ha danyat la suspensió del Racing Point i Sergio Pérez ha pogut continuar la cursa. No obstant, el de Guadalajara ha hagut caigut al fons de la classificació i ha hagut de fer una aturada per canviar pneumàtics i comprovar l’estat del cotxe al final de la primera volta.
L’aparició del Safety Car per retirar els cotxes de Verstappen i Leclerc li ha permés a Pérez ajuntar-se novament amb el grup. 
La sortida (Mercedes).
Es reprèn la cursa. A la rellançada, Sainz que havia remuntat fins la tercera posició ha avançat momentàniament a Bottas al revolt 1. El madrileny però ha marxat llarg a la següent corba fet que ha aprofitat Bottas per recuperar la posició al revolt 3. 
Després d’aquesta acció, la cursa ha anat en una fase més plana. Al davant, el líder Russell controlava la distància  amb el seu company d’equip com un autèntic veterà i només es centrava en gestionar pneumàtics.
Lluny dels Mercedes, Carlos Sainz feia una mica de tap però mantenia sense dificultats el tercer lloc per davant de Ricciardo, Kvyatt, Stroll i Gasly.
Més endarrere, Sergio Pérez s’anava desempallegant dels seus rivals sense dificultats i escalava ràpidament de l’últim al novè lloc amb només 22 voltes.
Diversitat d’estratègies. A la volta 28, han començat a entrar els pilots que anaven a dues aturades. Daniil Kvyat ha estat el primer ha canviar gomes i ha desencadenat les aturades de Sainz, Gasly i Ricciardo. El “undercut” del rus li ha permès avançar a Ricciardo però no a Sainz que ha mantingut la posició. 
Qui no s’ha aturat han estat Stroll, Ocon, Pérez i Albon que al igual que els Mercedes, han anat allargant el “stint” fins passada la meitat de la cursa.
Poc abans de l’aparició d’un Virtual Safety Car per avaria de Latifi, s’han començat a produir les segones aturades dels pilots que anaven a dues. Cap dels candidats del podi s’ha pogut beneficiar del Virtual i després de les aturades Russell continuava dominant per davant de Bottas i Pérez, que ja era tercer després d’avançar primer a Stroll i a continuació a Ocon amb relativa facilitat.
El cop de teatreEl debutant Jack Aitken ha perdut el control del Williams a l’entrada de meta i ha trencat el morro del seu cotxe que ha quedat al mig de la pista. Per retirar l’aleró, l’organització ha tret el “Safety Car”. Aprofitant l’aparició del cotxe de seguretat, Mercedes, que disposava de força avantatge al capdavant, ha cridat els seus dos cotxes al box sabent que si tot anava bé tornarien a la pista amb pneumàtics nous i mantenint les posicions.
Per sort o per desgràcia, a vegades la teoria és una i la pràctica una altra. El cas és que les aturades han estat un caos absolut. Els mecànics s’han confós de pneumàtics i han muntat a Russell pneumàtics que havien de ser per Bottas. Els integrants de Mercedes, se n’han adonat quan estaven muntant els pneumàtics a Bottas, al qual finalment han optat per no canviar-li els pneumàtics.
Com a conseqüència de l’acció, Russell ha hagut d’entrar al box novament  per a que li posessin un joc dels seus, i la classificació l’ha passat a encapçalar Pérez, seguit d’Ocon, Stroll, Bottas i Russell.
La sorpresa finalQuan el Safety ha marxat, Pérez ha començat a distanciar-se al capdavant. Russell, al veure que Bottas tenia problemes per avançar a Stroll, ha aprofitat els seus pneumàtics més tous i nous que els del finlandès per avançar-lo. Seguidament, el nouvingut a Mercedes s’ha desempallegat fàcilment de Stroll i de Ocon i ha començat a retallar el forat que Pérez havia obert. A falta de 8 voltes i quan pràcticament es trobava a l’estela de Pérez, des del mur de Mercedes li han comunicat a Russell que tenia una punxada. Al britànic no li ha quedat més remei que entrar al box perdent així totes les opcions de guanyar el seu primer Gran Premi a la Fórmula 1. Almenys li pot quedar el consol d’haver demostrat a tot el món que és un pilot de talla mundial i preparadíssim per substituir a Lewis Hamilton el dia que aquest es retiri de la Fórmula 1.
Russell avança a Bottas (Mercedes).
La primera de PérezLa cursa ha acabat sense més incidents i Sergio Pérez i tota l’afició mexicana han pogut celebrar la victòria d’un pilot mexicà a la Fórmula 1 des de Pedro Rodríguez a l’any 1970.
Segon ha estat un sòlid Ocon que ha aconseguit el seu primer podi a la Fórmula 1, i tercer el infravalorat Lance Stroll que ha sumat un nou podi al seu palmarès. Han completat els punts Sainz, Ricciardo, Albon, Kvyat, Bottas, Russell i Norris.
La Fórmula 1 abaixarà el teló la setmana vinent en motiu del Gran Premi d’Abu Dhabi. Veurem si allí George Russell té una nova oportunitat per aconseguir una més que merescuda primera victòria a la Fórmula 1. 
Pérez celebra la seva primera victòria (Racing Point).

-Mercedes. Qui tot ho vol, tot ho perd.
-Leclerc. Maniobra massa optimista… i no és la primera.
-Bottas. S’ha enfonsat al tram final de cursa amb un tot poderós Mercedes.

-Verstappen. Algú li podria ensenyar que a vegades cal aixecar el peu?

-McLaren. No li han proporcionat la millor estratègia a Sainz.
-Sakhir exterior. No se si l’invent ha acabat convencent a pilots i aficionats.

-Pérez. Merescuda primera victòria amb remuntada inclosa.

-RussellImpecable. Guanyador moral d’aquest Gran Premi.
-Racing Point. Bona estratègia. Col·loca els dos cotxes al podi.

Pos. Pts. Pilot Dor. Equip Xassís Temps Gra. Vol.
1 25 Sergio Pérez 11 Racing Point-BWT M. RP20 1:31:15.114 5 87
2 18 Esteban Ocon 31 Renault R.S.20 +10.518 11 87
3 15 Lance Stroll 18 Racing Point-BWT M. RP20 +11.869 10 87
4 12 Carlos Sainz 55 McLaren-Renault MCL35 +12.580 8 87
5 10 Daniel Ricciardo 3 Renault R.S.20 +13.330 7 87
6 8 Alexander Albon 23 Red Bull-Honda RB16 +13.842 12 87
7 6 Daniil Kvyat 26 AlphaTauri-Honda AT01 +14.534 6 87
8 4 Valtteri Bottas 77 Mercedes W11 EQ Performance +15.389 1 87
9 3 George Russell 63 Mercedes W11 EQ Performance +18.556 2 87
10 1 Lando Norris 4 McLaren-Renault MCL35 +19.541 15 87
11 Pierre Gasly 10 AlphaTauri-Honda AT01 +20.527 9 87
12 Sebastian Vettel 5 Ferrari SF1000 +22.611 13 87
13 Antonio Giovinazzi 99 Alfa Romeo-Ferrari C39 +24.111 14 87
14 Kimi Raikkonen 7 Alfa Romeo-Ferrari C39 +26.153 19 87
15 Kevin Magnussen 20 Haas-Ferrari VF-20 +32.370 16 87
16 Jack Aitken 89 Williams-Mercedes FW43 +33.674 18 87
17 Pietro Fittipaldi 51 Haas-Ferrari VF-20 +36.858 20 87
18 Nicholas Latifi 6 Williams-Mercedes FW43 Avaria 17 52
19 Max Verstappen 33 Red Bull-Honda RB16 Accident 3 0
20 Charles Leclerc 16 Ferrari SF1000 Accident 4 0