Crònica del GP d’Austràlia: El Coronavirus també arriba la Fórmula 1

Tal com hem vist aquest cap de setmana, van cancel·lar el Gran Premi d’Austràlia . Tot i els rumors que es sentien pels diversos mitjans de comunicació, la confirmació oficial de la FIA no va arribar fins a última hora, quan faltava només 1 hora i 45 minuts per començar els primers lliures, amb la gent acumulant-se a les entrades del circuit, sense poder accedir, i després de què les autoritats locals els hi haguessin dit que si el feien havia de ser sense públic o que no el fessin.
Vista  aèria del Albert Park Circuit
Copyright onlymelbourne.com.au

Ara mirem una mica més enrere i veiem la pel·lícula dels fets. 

El 23 de gener d’aquest any la Xina decideix cancel·lar tots els esdeveniments esportius del país fins al mes d’abril, degut al recentment sorgit Coronavirus,  tot i que en aquella data només hi havia 9000 persones infectades al país asiàtic. En aquell moment ni tan sols el GP de la Xina estava en perill, ja que el calendari figurava el cap de setmana de 17 al 19 d’abril. 
A principis de febrer, al veure que els contagis anaven a més, la Xina va intentar fer una permuta al calendari amb el GP de Rússia, el qual es  van negar  el dia següent (4 febrer) al·legant que ja tenien entrades  venudes  i la gent ja havia reservat vols per anar a la seva cursa. Uns dies més tard, a mitjans de febrer, la Xina va decidir suspendre la cursa. En el cas que es fes, seria posar-la en un altre punt del calendari.
Al 17 de febrer, va sortir el rumor de la possible tornada al calendari el GP d’Imola, i una setmana més tard també es va presentar l’opció de Mugello, però aquestes dues van quedar descartades pel brot sorgit a Itàlia.
Els dia 26 de febrer la FIA va anunciar que els dies 27 i 28 de febrer farien una reunió per veure com podia afectar el Coronavirus a la Fórmula 1 en aquest campionat. I el 27 de febrer Austràlia dóna el vist i plau de què la seva cursa  es farà.
El 8 de març Bahrain confirma que el seu GP es farà a porta tancada. El dia 11 de març, amb la cursa del Vietnam penjant d’un fil, Bahrain diu que la poden fer al seu circuit.
Roda de premsa amb diferents pilots.
Copyright Renault Sports
Ara viatgem a Austràlia a la seva setmana del Gran Premi

El dia 10 de març es confirma un cas de Coronavirus a l’Albert Park Hotel, situat just a 1 km del circuit i que volien re-inaugurar pel gran premi. També decideixen cancel·lar el concert de la Miley Cyrus, un dels actes previst per aquest cap de setmana.
Tot comença a precipitar-se quan el dia 11 es troben en una zona de quarantena  d’Austràlia  2 membres de l’escuderia Haas i un de McLaren sospitosos de tenir el virus.  El dia 12 al matí McLaren anuncia que no correrà a Austràlia degut al positiu de coronavirus del membre de la seva escuderia i que obliga a posar en quarantena 14 membres més de l’equip que havien estat en contacte amb ell. Els 2 de Haas van donar negatiu i poden sortir sense problemes.
Pel Pit Lane es parla que es farà una reunió amb els equips i els que semblen  completament a favor de córrer són. Red Bull, Alpha Tauri, Racing Point i Mercedes. De fet Racing Point ja estava fent les proves de pit stop.  Els contraris a fer la cursa  Ferrari, Alfa Romeo, Renault i McLaren. Els 2 equips restants Haas i Williams no es pronuncien. Al moment de la reunió és Alemanya qui fa decantar la balança dient a Mercedes que voti que no. I a partir d’aquí es decideix cancel·lar la cursa.
Tindrem els semàfors grocs o es posaran verds en
en algun moment de la temporada

Segons la meva modesta opinió, veig molta descoordinació entre els organitzadors i les autoritats locals. Tenint en compte que el Coronavirus està considerat una pandèmia, crec que haurien d’haver fet cas abans i decidir que si es feia la cursa havia de ser a porta tancada, sabent que les curses de  fórmula 1 porten visitants de tot el món i que hi ha zones bastant conflictives i que podien portar el virus. Però la FIA i la Fórmula 1 semblaven no voler-se mullar i deixar la decisió per última hora, amb un munt d’aficionats trucant a les portes del circuit. Bahrain ho va fer millor, decidint amb temps que la cursa es faria a porta tancada. Independentment del que diguessin els equips, que tots sabem que alguns volien córrer per aprofitar l’avinentesa que un dels equips s’havia retirat.
I per acabar, el dia 13 la FIA anuncia que no hi haurà curses  automobilístiques fins a principis de maig i la Fórmula 1 diu que no començarà la temporada fins a finals de maig. Això afecta a 7 grans premis. Austràlia, Bahrain, Vietnam ,xina, Holanda, Catalunya i Mònaco. Així que ja veurem que passa amb aquestes curses, si es reubiquen en algun punt del calendari o queden definitivament suspeses aquest any. Ja veurem si aquest any tenim campionat o no, ja veurem com evoluciona el tema. Estarem atents.