Crònica GP de Mèxic: Maxnífic i Pentalewis

Hamilton iguala a Fangio.  Lewis Hamilton ha aconseguit el seu cinquè títol mundial, igualant al llegendari Juan Manuel Fangio i a només dos títols més de Michael Schumacher, el pilot que en té més. Personalment haig de reconèixer que pels volts de l’any 2012 escrivia això sobre Hamilton al Top 10 d’aquell any: “Per al 2013 Hamilton se’n va a Mercedes, on seguirà donant el 100%. Veurem si el 100% és suficient per rascar alguna victòria, o si bé s’haurà de carregar de paciència i esperar a les noves normes del 2014…”
A la Fórmula 1 sempre ha estat tant important el pilotar bé com el saber triar l’equip. A finals de 2012, Fernando Alonso acabava de fer un any espectacular i tothom donava per fet que tard o d’hora sumaria un o dos títols més amb Ferrari, mentre Hamilton encara tenia només l’únic títol aconseguit a l’última corba de Brasil 2008.
6 anys després, mentre Alonso marxa de la Fórmula 1 avorrit de McLaren, Hamilton és a prop de superar els rècords de Schumacher. El britànic sempre ha tingut un talent especial i no estem pas menystenint la seva conducció, però quants de nosaltres, quan Lewis va anunciar que marxava a Mercedes, hauríem dit que guanyaria 4 títols mundials?
A més, la combinació no canvia pas. Dos anys més de certa estabilitat reglamentària on Red Bull pot (o no) competir amb els motors Honda i on Ferrari seguirà allà però encara no sent millor que Mercedes poden convertir a Hamilton fàcilment en el pilot més reeixit de la història.

Hamilton: 4 títols en les últimes cinc temporades (Mercedes AMG F1)

A Max li agrada Mèxic. Pel bé del campionat, esperem que Red Bull-Honda sigui competitiu. Però potser no massa, doncs ahir Max Verstappen va tornar a donar una lliçó als seus rivals amb un cotxe teòricament inferior al Mercedes i al Ferrari.
Verstappen ho va fer tot bé excepte aconseguir la pole, que va ser per al seu company Daniel Ricciardo. Però l’australià no va sortir bé i el neerlandès va liderar gairebé tota la cursa excepte 4 voltes, quan Sebastian Vettel va allargar la seva primera aturada. Només va tenir Hamilton a prop a les primeres voltes, però un cop Lewis va fer la seva primera aturada Verstappen va mantenir sempre un marge mínim d’uns 8 segons, mimant els pneumàtics, controlant la cursa i responent a les decisions estratègiques dels rivals.
En dies com el d’ahir, Verstappen és imparable, excepte si el Red Bull falla, cosa que va passar-li a Ricciardo. L’australià estava completant una bona cursa a una aturada en comptes de les dues dels seus rivals i estava contenint a Vettel per la segona posició, quan una avaria hidràulica el va aturar a falta de 10 voltes. És el vuitè abandonament de Ricciardo aquest any.

Els pneumàtics, protagonistes. A part de Verstappen i Hamilton, els pneumàtics van ser els protagonistes. Cada dia va ploure a Mèxic i la pluja deixava la pista fresca i sense goma, cosa que va provocar que tots els pneumàtics, hípers, ultres i supertous, patissin graining o petits granets de goma a la superfície del pneumàtic, reduint l’adherència.
Així doncs, ningú tenia avantatge sobre ningú inicialment, doncs tothom intentava que les rodes aguantessin. Els Red Bull havien gestionat millor les rodes tot el cap de setmana però Ferrari i Mercedes no tant; sortosament per als de Maranello, els Mercedes generaven graining a les 10 voltes de qualsevol pneumàtic, patint molt i no podent anar al seu ritme teòric. Al final, Verstappen va guanyar davant Vettel, els dos havent fet dues aturades. Kimi Räikkönen va ser tercer amb una sola aturada, mentre Hamilton acabava quart a més d’un minut amb dues aturades i Valtteri Bottas cinquè a una volta amb tres aturades, l’únic que en va fer tres.
Pel que fa als altres, Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Stoffel Vandoorne i Marcus Ericsson van ocupar els llocs del sisè al novè amb una sola aturada, mentre que Pierre Gasly aconseguia l’últim punt amb dues aturades. Sortir amb el supertou no va funcionar per a gairebé ningú, els Haas fent tirades inicials molt llargues però acabant al darrere.

Segona victòria de Verstappen a Mèxic. (Red Bull Media)

La resta, a una altra galàxia. Ja hem dit que Hülkenberg va ser sisè, però el pilot de Renault va acabar a dues voltes de Verstappen. Si fem números, veiem que dues voltes són més o menys un minut i 20 segons cadascuna, i hi hem de sumar els 22 segons de la segona aturada del Red Bull (el Renault només en va fer una) i els 20 segons que Hülkenberg va trigar en creuar la meta després de Verstappen.
Això ens diu que Hülkenberg va perdre durant la cursa 3 minuts i 22 segons respecte el líder. Si dividim el temps per les 69 voltes que va completar, Hülkenberg va perdre de mitjana 2,926 segons per volta respecte a Verstappen. La diferència entre Red Bull, Mercedes i Ferrari i la resta d’equips és enorme i cal corregir-la d’alguna manera, per al bé de la competició.

No vull oblidar-me de comentar els abandonaments de Fernando Alonso, Carlos Sainz i Sergio Pérez. Els tres podrien haver optat als punts però ahir no va ser un bon dia per als pilots de parla hispana, amb peces bloquejant el radiador del McLaren, un problema elèctric aturant el Renault i els frens fallant al Force India.

El mundial està decidit però encara queden coses per disputar-se, els constructors, el tercer lloc del campionat, el setè de pilots i el quart de constructors… Veurem què passa a les dues últimes curses!

-Mercedes. Cursa horrible amb els pneumàtics.
-Les diferències. Realment tenim dues categories de F1.
-Force India. Avaries, tocs… així no superaran a McLaren.

-Renault. Assegurant el 4t lloc però avaria per a Sainz.

-Red Bull. Havia de ser un doblet però nova avaria per a Ricciardo.
-Sauber. Els dos als punts, amb gran treball d’Ericsson.

-Lewis Hamilton. Pentacampió!

-Max VerstappenTorna a dominar a Mèxic.
-Stoffel Vandoorne. Després d’un any horrible, una petita alegria.

Pos. Pts. Pilot Dor. Equip Xassís Temps Gra. Vol.
1 25 Max Verstappen 33 Red Bull-TAG Heuer RB14 1h 38’28.851 2 71
2 18 Sebastian Vettel 5 Ferrari SF71H +17.316 4 71
3 15 Kimi Räikkönen 7 Ferrari SF71H +49.914 6 71
4 12 Lewis Hamilton 44 Mercedes W09 EQ Power+ +1’18.738 3 71
5 10 Valtteri Bottas 77 Mercedes W09 EQ Power+ +1 volta 5 70
6 8 Nico Hülkenberg 27 Renault R.S.18 +2 voltes 7 69
7 6 Charles Leclerc 16 Sauber-Ferrari C37 +2 voltes 9 69
8 4 Stoffel Vandoorne 2 McLaren-Renault MCL33 +2 voltes 15 69
9 2 Marcus Ericsson 9 Sauber-Ferrari C37 +2 voltes 10 69
10 1 Pierre Gasly 10 Toro Rosso-Honda STR13 +2 voltes 20 69
11 Esteban Ocon 31 Force India-Mercedes VJM11 +2 voltes 11 69
12 Lance Stroll 18 Williams-Mercedes FW41 +2 voltes 17 69
13 Sergey Sirotkin 35 Williams-Mercedes FW41 +2 voltes 19 69
14 Brendon Hartley 28 Toro Rosso-Honda STR13 +2 voltes 14 69
15 Kevin Magnussen 20 Haas-Ferrari VF-18 +2 voltes 16 69
16 Romain Grosjean 8 Haas-Ferrari VF-18 +3 voltes 18 68
AB Daniel Ricciardo 3 Red Bull-TAG Heuer RB14 Avaria hidràulica 1 61
AB Sergio Pérez 11 Force India-Mercedes VJM11 Frens 13 38
AB Carlos Sainz Jr 55 Renault R.S.18 Avaria elèctrica 8 28
AB Fernando Alonso 14 McLaren-Renault MCL33 Danys accident 12 3