La Pregunta: Gran Premi d’Alemanya

GP d’Alemanya: Seria bona idea limitar el nombre d’activacions del DRS?
Just Serrainat: La veritat és que jo no veuria amb mals ulls una limitació de l’ús dels mecanismes com el DRS o el KERS a les curses, per intentar compensar la diferència entre els monoplaces i donar més emoció al campionat.
En competicions com la Indycar, ja ens trobem amb limitacions de l’ús del push to pass (una potència extra durant uns quinze-vint segons), a un màxim de deu vegades per cursa, que fa pensar d’una manera més estratègica al pilot, a diferència de si sap que pot usar l’ajuda sempre que vulgui.
Per mi qualsevol canvi que fomenti una major igualtat entre els monoplaces i doni més protagonisme al pilot és sempre un millora per l’espectacle i el divertiment de l’aficionat.
Ja per la reglamentació de 2021, la FIA vol establir una sèrie de normes per igualar una mica els cotxes de la graella, ja que és una mica frustrant veure com els grans equips es mengen als petits sense problemes en cursa, encara que facin una errada i perdin moltes posicions, que acaben recuperant relativament de forma fàcil.
En definitiva i encara que molta gent no hi estarà d’acord, per mi qualsevol limitació a les ajudes dels monoplaces són bones per millorar l’espectacle i fer que sigui l’habilitat del pilot i no tant la mecànica qui decideixi el transcurs de les curses.

Núria Casas-Salat: Recordem que el DRS es va fer per donar més espectacle a les curses, perquè hi hagués més avançaments. Però veient com són els Fórmula 1 actuals, podem veure una gran diferència entre les escuderies fortes (Mercedes, Ferrari i Red Bull) i la resta de la graella.
Ens trobem doncs, que un cotxe d’una escuderia forta cau per “x” motius al fons de la graella, i aquest fa una remuntada espectacular i el pilot acaba al podi. Evidentment aquest pilot, poseu-li el nom que vulgueu, avança sense problemes a les escuderies menys potents. Jo em pregunto, quin mèrit té aquest pilot que va amb un cotxe molt superior a la resta, si a més fa servir el DRS?
Personalment no limitaria l’ús del DRS, sinó que faria els cotxes més iguals, que tots tinguessin més oportunitats de poder fer un bon resultat. Ara veient com és la Fórmula 1 actual, potser sí que posaria limitacions, que els pilots de les escuderies fortes no poguessin utilitzar el DRS en contra les escuderies més fluixes, i només el podrien utilitzar contra les tres escuderies potents (Mercedes, Ferrari i Red Bull). Així podríem veure el talent del pilot, i potser ens emportaríem una sorpresa amb algun d’ells. Ara que fer un canvi d’aquests a mitja temporada portaria moltes crítiques. Però bé ho van fer amb els pneumàtics i no ha passat res oi?

Joan Enric Fugueras: Jo crec que si.
El DRS és una bona idea per aconseguir el que a l’automobilisme és el que són els gols al fútbol: els avançaments.
En una cursa calen avançaments, sense ells les curses són el que, malhauradament, ens trobem de vegades, una processó de cent minuts.
No podem negar que és una forma artíficial d’aconseguir-los peró, cenyint-nos en la F1, havíem arribat a un punt que calía prendre decissions i, com que ningú gosava atacar de forma ferotge l’aerodinàmica o fer camí enrere tornant als frens d’acer, es va crear el “Drag Reduction System”.
Peró crec que si, que cal anar mes lluny, i limitar les seves activacions com es fa a la GP3 o, encara millor, substituir-lo (aprofitant tota la parafernàlia eléctrica dels motors híbrids) per un sistema com el “push-to-pass” que fa servir l’Indycar, amb un tope de temps per fer-lo servir. Això obligaría als pilots a administrar-se el sistema i tenir cura de no quedar-se aviat sense activacions, i per tant, sense poder atacar.
El que no veig tant clar és que es pugui fer servir per defensar-se. Això te pros i contres: va contra la filosofía del sistema en sí (avançar) però també ajuda a avançar al pilot que ho ha administrat be davant el pilot que ho ha esgotat per evitar que el passin.
En qualsevol cas, cal que el regulador sigui valent, i que la F1 no tingui mancances a l’hora dels avançaments en pista, perque són la salsa de les curses.

Jordi Domènech: Deixeu-me dir per començar que no sóc gens fan del DRS. Crec que com a concepte està mal aplicat i no deixa de ser un pedaç per a intentar corregir un problema dels F1 tan aerodinàmics dels últims anys, que és el fet de que no es puguin seguir els uns als altres de prop per la pèrdua d’efectivitat dels alerons darrere l’aire “brut” del cotxe de davant. Així doncs, idealment no faria falta quelcom com el DRS perquè els F1 s’avancin.
Ara bé, el DRS és el que hi ha i de fet s’ha anat aplicant a altres categories, com per exemple la Fórmula 2 o la GP3. Precisament en aquesta última els pilots tenen un nombre d’usos limitats, 6 en concret. Els pilots han de seguir estant a menys d’un segon del cotxe precedent per poder-lo usar, però un cop el fan servir, si el circuit té dues zones de DRS, només els compta un ús per volta, és a dir que el poden arribar a fer servir durant 6 voltes en 12 zones de DRS en total.
El problema que jo li veig a l’ús actual del DRS a la F1 és que o bé no serveix entre cotxes similars, o bé quan un Mercedes o un Ferrari es veuen al fons de la graella amb el DRS remunten ràpidament sense problemes, avançant molts cotxes en poques voltes.
La meva proposta seria limitar el nombre d’activacions d’acord al mundial de constructors. El concepte seria donar més activacions als equips del final de la graella. Així doncs, si una cursa té 60 voltes, l’equip líder del campionat tindria 6 activacions, el segon 12, el tercer 18, i així successivament fins al desè i últim que en tindria 60. Així, entre equips propers a la classificació els que estan darrere sempre tindrien més activacions i també si un cotxe punter caigués al final de la classificació no ho tindria tant fàcil per avançar als Williams o als Sauber. En el cas d’un Safety Car i de que un cotxe del fons de la graella es trobés de sobte entre els 5 primers, també tindria més opcions de mantenir la seva posició.
També eliminaria el fet d’usar el DRS només quan s’estigués darrere d’algú a menys d’un segon sinó que el deixaria lliure i “usable” a tot el circuit, posant a les mans del pilot si es vol arriscar a fer-lo servir en una corba ràpida o no. 
Què en penseu vosaltres de la pregunta? Deixeu-nos un comentari o participeu al nostre Facebook.



Les dades imprescindibles per aquest cap de setmana
Quins pneumàtics fa servir cadascú?

Pilot Equip Mitjà Tou Ultratou
44. Lewis Hamilton
Mercedes 2 4 7
77. Valtteri Bottas
Mercedes 1 5 7
5. Sebastian Vettel
Ferrari 2 4 7
7. Kimi Räikkönen
Ferrari 1 5 7
3. Daniel Ricciardo
Red Bull-TAG Heuer 2 3 8
33. Max Verstappen
Red Bull-TAG Heuer 2 4 7
11. Sergio Pérez
Force India-Mercedes 2 3 8
31. Esteban Ocon
Force India-Mercedes 2 3 8
18. Lance Stroll
Williams-Mercedes 2 2 9
35. Sergey Sirotkin
Williams-Mercedes 1 3 9
27. Nico Hülkenberg
Renault 1 2 10
55. Carlos Sainz Jr
Renault 2 1 10
10. Pierre Gasly
Toro Rosso-Honda 2 3 8
28. Brendon Hartley
Toro Rosso-Honda 2 3 8
8. Romain Grosjean
Haas-Ferrari 2 4 7
20. Kevin Magnussen
Haas-Ferrari 1 5 7
14. Fernando Alonso
McLaren-Renault 2 3 8
2. Stoffel Vandoorne
McLaren-Renault 2 3 8
9. Marcus Ericsson
Sauber-Ferrari 2 3 8
16. Charles Leclerc
Sauber-Ferrari 3 2 8
Horaris del GP d’Austràlia
Divendres
Lliures 1: 11.00 (Movistar)
Lliures 2: 15:00 (Movistar)
Dissabte
Lliures 3: 12.00 (Movistar)
Qualificació: 15.00 (Movistar)

Diumenge
Cursa: 15.10 (Movistar)
Breus d’última hora:
-En aquesta cursa tornarà a haver 3 zones de DRS.

-El Gran Premi d’Alemanya torna al calendari després de tres anys d’absència.

-El passat dimarts va fer tres anys de la mort del talentós Jules Bianchi. La majoria de pilots l’han recordat a través de les xarxes socials.

-Aquest cap de setmana no hi han curses de la Fórmula 2. La següent cita d’aquesta competició serà la d’Hongria.

No us oblideu de fer la Superporra!! 

feu clic a la imatge per anar-hi