Colors (5): Decoracions de proves

Falten només 6 dies perquè tornem a veure els Fórmula 1 a la pista. A partir del dia 27 el Circuit de Barcelona-Catalunya serà l’epicentre de la categoria i podrem començar-nos a fer-nos una idea de l’ordre establert. Amb moltes de les presentacions tenint lloc en aquest període, serà difícil veure alguna decoració estranya. Recordeu quan hi havien proves durant tot l’any? Recordeu quan al novembre algun equip canviava de patrocinador però encara no podia fer servir el nou, o feia servir una decoració especial?

Avui no parlarem de cotxes blancs o negres; gairebé tots els equips n’han fet servir algun alguna vegada, sinó que ens centrarem en aquelles decoracions fetes a propòsit per una o altra raó i que sempre van quedar-se a l’hivern, mai essent vistes en un gran premi.

Red Bull

Últimament qui més ha jugat amb un disseny especial per als entrenaments ha estat Red Bull. Tots recordem el cotxe “zebra” dels test pre-2015, inspirat en les decoracions que fan servir els cotxes de pre-producció camuflats i que va aparèixer en un casc de Vettel anteriorment. Però força memorable va ser també la primera decoració de Red Bull: un cop van comprar Jaguar a finals de 2004, van fer els test amb un disseny molt similar a la llauna, gris i blau, disseny sens dubte inconfusible.

(Copyright: Jordi Domènech)
(Copyright: Jordi Domènech)



















McLaren

L’equip de Woking no ha tingut una gran varietat de dissenys de test, però és un que constantment està a la memòria dels aficionats. Sembla ser que el MCL32 de 2017 incorporarà el taronja tradicional de l’equip en els temps del fundador Bruce McLaren, però haig de dir que els cotxes de 1997, 2005 i 2006, tots completament taronges amb els alerons foscos, son molt macos. McLaren ha fet servir la decoració tradicionalment quan ha hagut de canviar de patrocinadors (de Marlboro a West, per exemple), excepte el 2005.

(Copyright: Jordi Domènech)



















Williams

A Williams sovinteja el color blau fosc als test, identificat de manera força forta amb l’equip durant la primera dècada del segle XXI. Però l’arribada de BMW precisament a finals dels 90 va propiciar més d’una decoració totalment “bàvara” mentre feien proves abans del debut l’any 2000. També van fer proves (juntament amb Stewart)  dels pneumàtics Michelin, incorporant el famós Bibendum. De les blaves de test, en destacaria especialment la de 2008, celebrant diverses fites de l’equip.

Firmes de campions.
(Copyright: Jordi Domènech)



















Renault

A Renault les decoracions han sorgit principalment per canvis de colors. La primera va ser blanca i groga en el que va ser el canvi de Benetton a Renault entre 2001 i 2002, i la segona, propiciada per la marxa de Mild Seven com a patrocinador, va donar uns colors groc i blau marí força més macos que no el que acabaria sent la decoració de ING, que va començar el 2007. L’any passat sense anar més lluny van fer tests amb una decoració invertida al color groc que acabarien fent servir.













Spyker/Force India

L’equip “abans conegut com a Jordan” ha tingut molts colors en la seva existència en els dies de test. Des del negre del Jordan 191 (conegut llavors com 911), passant per una decoració Peugeot pre-1996 i pre-Benson & Hedges, fins al taronja molt cridaner de Spyker, que finalment es va centrar en un to molt més neutre, o la primera decoració de Force India, amb un color bordeus força atractiu.

(Copyright: Jordi Domènech)



















Arrows

Arrows era un dels equips que solia presentar els seus colors força tard a la temporada. Tant ells com l’equip Prost van ser els encarregats de provar els pneumàtics Bridgestone abans del debut de la marca japonesa l’any 1997. Però tornant a l’equip en sí, van dur un cotxe negre i taronja diferent i sense gaire logotips d’Orange abans del que seria l’última temporada el 2002, en que correrien finalment amb una decoració pràcticament igual a les que havien usat en anys anteriors.

















BAR i Zakspeed

Els casos de BAR i Zakspeed són els dos únics que recordo de decoracions “d’equip”, és a dir, decoracions creades simplement amb l’únic objectiu de ser usades en proves per representar els colors de l’escuderia. Zakspeed tenia el patrocini de la tabaquera West però a alguns test feia servir els seus colors, força semblants als de BMW. Mentrestant, BAR va crear una decoració inspirada en els colors corporatius de British American Tobacco, propietària de l’equip.















Toyota

Abans de la seva entrada a la Fórmula 1 el 2002, Toyota es va passar tot un any de proves preparant-se i van fer-ho amb els seus colors característics, el vermell i el blanc. Després quan van còrrer als grans premis van fer servir la decoració que semblava feta a pinzellades i que pràcticament seguiria igual fins a la seva marxa de la categoria.

Bonus track: Sauber

Aquesta no seria una decoració de proves exclusivament… Recordeu que al 2014 la pilot suïssa Simona de Silvestro va fitxar per Sauber per mirar de trobar un camí cap a la Fórmula 1? Probablement no massa ja que de Silvestro no va tenir èxit i actualment corre als Supercars australians. Doncs bé, la Simona va provar un Sauber de 2012 a Fiorano i el van pintar amb els colors dels patrocinadors personals de la pilot, donant-nos un Sauber blau, verd i blanc força insòlit…

Que us han semblat? Som conscients de que no és una llista exhaustiva, però si recordeu alguna decoració que ens haguem descuidat, feu-nos-ho saber!