Trenta-setena temporada del mundial de Fórmula 1.
Campió del món de pilots: Alain Prost (França)
Campió del món de constructors: Williams-Honda (Gran Bretanya)
Puntuació: 9-6-4-3-2-1. (11 millors resultats). Als constructors comptaven tots els punts.
Normes: Pes mínim de 540 kg. Motors de 4 temps de 1500 cc amb compressor. Sense límit de cilindres.  Prohibits els repostatges. Límit de consum: 195 l per cursa.

El 1986 va tenir de tot. Per començar, Frank Williams va patir un greu accident de cotxe, quedant tetraplègic. La FISA van prohibir els motors atmosfèrics, si bé l’any 1987 tornarien a ser permesos. També es va baixar el combustible de cursa de 220 litres a 195 per mirar de limitar la potència dels motors turbo.
La primera gran cursa va ser a Jerez. Ayrton Senna va derrotar Nigel Mansell per només 14 mil·lèsimes. El brasiler va liderar el mundial al principi, però aviat els Williams-Honda de Mansell i Nelson Piquet, amb el propietari recuperant-se, van començar a dominar.
El thriller arribaria a Austràlia. Mansell només havia de ser tercer per guanyar, mentre que Prost i Piquet havien de guanyar i esperar. Senna ja no tenia opcions. A la volta 32 Prost va aturar-se per una punxada, i malgrat que l’ordinador li deia que li faltaven 5 litres per acabar la cursa, no en va fer cas. A la 63, Piquet era líder, Prost segon i Mansell tercer i campió, però una volta més tard l’anglès també va punxar i va plegar. Williams va fer entrar Piquet per precaució i malgrat marcar la volta ràpida, no va poder agafar Prost, que es va quedar sense benzina després de la línia d’arribada però amb el títol de campió sota el braç.
Malauradament, l’1 de maig va morir l’italià Elio de Angelis en uns entrenaments privats. A final d’any es van retirar Keke Rosberg, Alan Jones (que havia tornat del seu retir amb l’equip americà Haas) i Patrick Tambay.

Prost celebra el seu títol després de creuar la meta a Austràlia.
Curses

Data GP Pole position Guanyador Volta ràpida
23/3 BR Senna (Lotus) Piquet (Williams) Piquet (Williams)
13/4 E Senna (Lotus) Senna (Lotus) Mansell (Williams)
27/4 SM Senna (Lotus) Prost (McLaren) Piquet (Williams)
11/5 MO Prost (McLaren) Prost (McLaren) Prost (McLaren)
25/5 B Piquet (Williams) Mansell (Williams) Prost (McLaren)
15/6 CA Mansell (Williams) Mansell (Williams) Piquet (Williams)
22/6 DET Senna (Lotus) Senna (Lotus) Piquet (Williams)
6/7 F Senna (Lotus) Mansell (Williams) Mansell (Williams)
13/7 GB Piquet (Williams) Mansell (Williams) Mansell (Williams)
27/7 D Rosberg (McLaren) Piquet (Williams) Berger (Benetton)
10/8 H Senna (Lotus) Piquet (Williams) Piquet (Williams)
17/8 Ö Fabi (Benetton) Prost (McLaren) Berger (Benetton)
7/9 I Fabi (Benetton) Piquet (Williams) Fabi (Benetton)