5 videojocs essencials de Fórmula 1

Avui fem una entrada dedicada a jugar. El joc és una part necessària de la vida; no tot pot ser seriós tota l’estona, i segur que molts dels que llegireu aquesta entrada heu jugat alguna vegada a un joc de Fórmula 1.
Repassarem avui 5 videojocs històrics que, en opinió meva, van marcar un abans i un després o van ser notables en el seu moment. Evidentment, cadascú tindrà la seva opinió i segur que algú dirà que per què no surt aquest joc o aquest altre.
1. Grand Prix 2 (PC, MicroProse, 1996)
Tot i que ja feia alguns anys que havien sortit jocs que començaven a ser reals, com l’Indianapolis 500 (1990) o el primer Grand Prix (1991), el Grand Prix 2 va ser el primer joc “seriós”.
Dissenyat per Geoff Crammond i publicat per MicroProse, el joc contenia els equips i pilots de la temporada 1994 (tot i ser publicat el 1996) i comptava amb la llicència oficial de la FIA (Val a dir que llavors molts jocs tenien llicència per usar el nom Fórmula 1).
Grand Prix 2 va ser la primera simulació detallada. Fins llavors els jocs s’assemblaven poc a conduir, però aquí ja teníem sons reals, imatges molt detallades, possibilitats de crear i editar les nostres posades a punt. Els cotxes encara no bolcaven, però perdien peces, s’avariaven, s’accidentaven i a més ho podies veure tot en repetició instantània.
Personalment va ser el primer joc de Fórmula 1 al qual vaig jugar-hi, i amb 10 anys el Grand Prix 2 semblava la pera.
Va ser també un dels primers jocs a ser modificat pels jugadors, que anaven desenvolupant nous circuits i temporades. A dia d’avui, amb les últimes modificacions fetes a final de 2015, a la pàgina grandprix2.de s’hi poden trobar modificacions per gairebé totes les temporades de Fórmula 1 des de 1950, desenes de circuits i fins i tot carsets d’altres campionats.
Grand Prix 2: Seqüència d’inici i joc.

2. Grand Prix Legends (PC, Papyrus, 1998)
La companyia Papyrus i el seu principal dissenyador David Kaemmer és la que està darrere actualment de iRacing, i abans havien fet els IndyCar i IndyCar II així com els NASCAR, NASCAR 2, 3, 4 i 2003. Podem dir que el que va ser Grand Prix 2 a Europa IndyCar ho va ser a Estats Units, amb un nivell semblant de detall. 
El 1998 Papyrus va optar per un camí diferent: fer una simulació de la temporada 1967 de Fórmula 1, la última sense alerons. Va ser una aposta arriscada que al principi no va donar fruits per la dificultat a l’hora de conduir els cotxes.
De nou, els jugadors van començar a modificar coses: van corregir la posada a punt dels cotxes que era errònia, van adequar els gràfics a la potència que anaven adquirint els ordinadors i també van crear alguna temporada més, fins al punt que el 2004 es va fer pública una demo amb totes les correccions i actualitzacions, i de fet avui en dia, 18 anys després, encara hi ha gent traient coses noves per a aquest joc.
Crec que és un dels jocs més satisfactoris als que he jugat mai. Per la dificultat, per la història, pels sons diferents de tots els motors (V8, V12, H16…). És encara un joc al qual hi torno de tant en tant.

Comparació joc original (esquerra) amb les modificacions 2004 (dreta).
3. Grand Prix World (PC, MicroProse, 1999)
En aquest país probablement tothom recorda els jocs de mànager de futbol com van ser els diferents PC Fútbol. Avui en dia aquesta faceta ha passat principalment als jocs estil aplicació de mòbil, i l’últim simulador de mànager de Fórmula 1 va sortir el 1999. També fet per MicroProse però en aquest cas dissenyat per Edward Grabowski, Grand Prix World era la tercera versió, després de Grand Prix Manager (1995) i Grand Prix Manager 2 (1996) i probablement la més completa.
Com en els dos jocs mencionats anteriorment, encara es pot jugar avui en dia al Grand Prix World però en aquest cas el joc ja mostra una certa edat.
Tot i això, tenia un bon nombre de característiques. S’havien de fitxar dos pilots (i un provador si volies), fitxar director tècnic, dissenyador, cap de mecànics i de màrqueting, i lluitar amb els altres equips per aconseguir millors motors o patrocinadors. I com a la vida real, com més diners aconseguies millor anava tot. Es tractava bàsicament de tenir els mitjans però també el talent.
Les curses es podien veure en directe i anar canviant l’estratègia o donant ordres als pilots en temps real o bé veure el resultat directament i centrar-se més en la part directiva.
De nou, va ser un joc molt satisfactori de jugar i crec que hi hauria públic per un joc de Fórmula d’aquest estil però actualitzat, a l’estil dels FIFA Manager.

Grand Prix World: Explicació del joc en castellà
4. F1 Challenge 99-02 (PC-PS2-Xbox-GameCube, ISI/EA Sports, 2003)
A finals de segle tant MicroProse com EA Sports compartien la llicència per a fer jocs de Fórmula 1, però des del 2003 fins al 2008 Sony la va tenir en exclusiva només per a fer jocs de PlayStation, deixant un desert per als jugadors de PC, Xbox i Nintendo.
EA Sports es va acomiadar de la Fórmula 1 amb un gran joc que, curiosament, era diferent segons si era per a PC o per a consoles. La versió de PC comptava amb 4 temporades (1999, 2000, 2001 i 2002) i amb tots els equips i circuits usats aquells anys, mentre que la de consoles, anomenada F1 Career Challenge, comptava per primer cop amb un mode carrera, en el que començaves com a novell i havies de superar proves i anar progressant.
Donada la buidor en jocs de PC de Fórmula 1, de nou la comunitat jugadora es va llançar a modificar el joc per anar afegint temporades tant noves com anteriors, així com modificacions d’altres campionats. Si bé ISI va desenvolupar rFactor i rFactor 2 precisament per a ser modificats i la majoria de modders s’han passat als jocs nous, encara hi ha una comunitat activa oferint coses per al F1 Challenge.
F1 Challenge 99-02: Cursa sota la pluja a Spa

5. F1 2013 (PC-PS3-Xbox360, Codemasters, 2013)
El 2009 Codemasters va adquirir la llicència per a fer jocs de Fórmula 1 (Sony no en feia cap des de 2006) i les expectatives van ser altes, donada l’experiència de la companyia amb la sèrie d’en Colin McRae i els TOCA.
He escollit el F1 2013 pel contingut clàssic que permetia conduir amb cotxes dels 80 en circuits històrics, però voldria fer un repàs general a la sèrie Codemasters des del 2009. Sempre és complicat fer jocs d’any en any intentant afegir alguna cosa nova mentre l’esport canvia poc, i no es fàcil gastar-se molts diners en un joc “d’un any”. De totes maneres, almenys cada any hi ha un joc digne amb uns gràfics que fa 20 anys només podíem somiar.
Tot i això, s’haurà de veure quin és el futur de les llicències i els jocs anuals. La Fórmula 1 no és el futbol i, particularment pel que fa a PC, s’enfronta a jocs modificables com l’rFactor 2, el Project CARS o l’Assetto Corsa on els jugadors poden trobar moltes més coses per conduir que no només Fórmula 1. Passa una cosa semblant a les consoles amb el Gran Turismo a la PlayStation i el Forza Motorsport a l’Xbox, on pots pilotar cotxes de Le Mans, turismes o IndyCar tant sigui clàssic com actual, proporcionant potser una major vàlua.

F1 2013: Una cursa de 2013 i una del mode clàssic.
I vosaltres? Quins han estat els vostres jocs preferits de Fórmula 1? Parlem-ne a Facebook o deixeu-nos un comentari!