Opinió: La F1 pot ser meravellosa (si la deixen ser-ho)

La Fórmula 1 és un gran esport/espectacle. Vaig a enumerar alguns dels aspectes que la fan gran.
-Tenim cotxes bastant espectaculars. Gairebé al cim de l’evolució tecnològica, son monoplaces únics, creats per grans equips d’enginyers, dissenyadors, mecànics, etc. amb sistemes de potència amb una gran eficiència. A més, durant les curses aquests monoplaces son atesos per un grup de mecànics que els hi canvien les rodes en poc més del que triguem a dir “aturada a boxes”.
-Aquests cotxes són pilotats per homes molt diversos i entretinguts: el showman Lewis Hamilton, el bromista Sebastian Vettel, o un tipus admirat perquè sembla que tot li rellisqui: Kimi Räikkönen. Tenim veterans respectables com Jenson Button o Felipe Massa i també joves impulsius com Max Verstappen o Carlos Sainz Jr.
Generalment, els 22 pilots que participen al mundial solen ser en un gran percentatge dels millors del món, homes que han fet molts sacrificis per arribar fins al panteó dels escollits, nens que de petits somiaven amb còrrer i competir.
-Tota aquesta gent es disputa les garrofes en alguns dels circuits més prestigiosos del món, com per exemple Mònaco, on la precisió i la concentració han d’estar al 100 per 100 durant gairebé dues hores. O per exemple Monza, on la pròpia configuració del circuit penalitza fallar en una corba per molta velocitat que tinguis. O Suzuka, on un error et pot costar un greu accident.
Són majoritàriament llocs plens d’història, on gairebé fa un segle que s’hi disputen curses i on es respira competició pels quatre costats.
El públic segueix interessat en els pilots. Però no se li pot demanar que pagui 350 € per entrada. En alguns països, per a una parella anar a un GP és pràcticament el sou mensual d’un dels dos….
(Copyright: Red Bull Media)
Tenint tot això…
-Per què es creen normes que intenten arreglar coses que no estaven espatllades, com el sistema de classificació?
-Per què ens centrem en posar pegats i no en corregir els principals problemes de l’esport? Per què creem el DRS i no fem més fàcil que els cotxes puguin seguir-se els uns als altres?
-Per què anem a còrrer a països on simplement volen la Fórmula 1 com a arma política i no als llocs on realment hi ha afició?
-Per què els drets d’imatge són propietat d’un fons d’inversió interessat únicament en guanyar diners i no revertir-los a l’esport?
-Per què no es tracta per igual a tots els participants? Per què uns equips haurien de rebre més diners per raons que no tenen a veure amb la seva classificació al mundial?
-Per què ha de ser elitista? La canalla d’avui dia té moltes menys possibilitats d’aficionar-se casualment a la Fórmula 1, si mai la veu per televisió.
Per què l’esport ha acabat així? No és normal que els protagonistes, els pilots, treguin un comunicat demanant (podeu veure’l a sota) que “l’actual sistema de presa de decisions és obsolet i és negatiu de cara al públic”. No pot ser que les decisions es prenguin -com en el cas de la classificació- perquè l’altra alternativa que hi havia era pitjor. 
El DRS és simplement un pedaç per mirar de facilitar avançaments. (Copyright: Jordi Domènech)
La Fórmula 1 necessita un pla, i crec que no es gaire complicat destacar-ne alguns punts que n’haurien de formar part:
-Normes fàcils d’entendre
-Regulacions tècniques destinades a la innovació però també a facilitar la lluita entre els pilots.
-Major facilitat per a que equips i pilots puguin accedir a la F1 pels seus mèrits, no només per tenir un enorme compte bancari.
-Que els diners generats per l’esport tornin a l’esport. Que es deixi de sagnar als circuits i per extensió, als aficionats.
La Fórmula 1 pot ser meravellosa, repeteixo. Tant sols és qüestió d’arreglar quatre coses, i de que hi hagi gent disposada a arreglar-les. Els pilots hi han posat de la seva part, i els hi hem d’agraïr. És un gest valent el seu. Us imagineu en Messi queixant-se del futbol? No! El futbol pot tenir les seves coses, però un jugador com Messi cada cop que surt al camp gaudeix. Podem dir el mateix dels pilots, uns pilots que es veuen limitats per normes estranyes, circuits artificials i que veuen com, impotents, quan s’acosten a un rival no poden provar d’avançar-lo fàcilment?
Torno a repetir. La Fórmula 1 pot ser meravellosa. Vam veure com es fan canvis cap a millor, com el fet de deixar les sortides completament en mans dels pilots o el fet de posar més pneumàtics a disposició dels equips.
La Fórmula 1 pot ser meravellosa. Senyors que manen, Bernie, FIA, propietaris, etc: DEIXEU QUE HO SIGUI! Deixeu de tocar-li els nassos amb tonteries com el DRS o els sistemes de classificació per eliminació!