Prèvia GP del Japó: Tot a punt

Bé! Abans d’escriure res, demanar-vos disculpes als nostres fidels lectors per fer aquesta prèvia en horari completament japonès i curteta, però els que fem Fórmula 1 en Català tenim la sort de tenir feina i aquesta a vegades ens roba massa temps…

Feta la disculpa, passem a parlar de Suzuka, un dels grans traçats del mundial, si bé com li passa a Spa, recentment ha perdut una mica del seu risc. 130R ja no és la temuda 130R dels accidents de Michael Schumacher al 1991 o d’Allan McNish el 2002, i fins i tot l’any passat ens va deixar un GP bastant avorridot.


Hülkenberg i Sutil davant la postal clàssica de Suzuka

Però Suzuka és Suzuka, i malgrat que sigui d’una manera poc emocionant, tornarà a decidir el campió, com ja va passar moltes vegades. A saber: l’any 1987, Nelson Piquet guanyava el títol després de l’accident i lesió del seu company a Williams Nigel Mansell. El 1988, Ayrton Senna calava el motor a la sortida i emprenia una remuntada espectacular per acabar derrotant Alain Prost en sengles McLarens.
Els focs artificials arribarien el 1989, amb la primera col.lisió de Prost i Senna a la chicane Casio, i el títol pel francès. L’any següent, Senna s’emportava per davant al ferrarista Prost a la corba 1 i es quedava el títol, que revalidaria el 1991 després d’una birolla de Mansell.

El 1996 Damon Hill va transformar-se en el primer fill de campió mundial en igualar el seu pare davant un Jacques Villeneuve que va perdre una roda. El 1998, també un pneumàtic desinflava les opcions de Schumacher contra Mika Häkkinen, que el 1999 tornava a ser campió davant la poca oposició de Eddie Irvine.
Però el mateix Suzuka que havia fet campió Häkkinen dos anys, li va prendre el títol al 2000, davant la creixent dominació de Schumacher i Ferrari. L’alemany va guanyar la majoria de títols abans d’arribar al Japó, però el 2003 va ser una excepció: en una cursa bastant nefasta, Schumi va ésser 8è i va sumar el punt just que necessitava davant un Kimi Räikkönen que va ser segon.

Des del 2003, doncs, no s’ha decidit cap títol al traçat japonès, entre nous circuits i mundials que acaben al Brasil. Tot és a punt, però, per a Sebastian Vettel. Un desastre total hauria d’ocórrer perque l’alemany no es proclami campió, i segurament ho farà fent pole i victòria com ha fet en les dues temporades anteriors.

A nosaltres tant sols ens queda esperar que el GP sigui, si més no, la meitat d’emocionant que el GP del Japó del 2005. Us recomano aquest video (amb la música baixada, aixó si), per recordar un GP mític…