Tant sols en té 24 (Els rècords de Vettel)

Com va dir un dia David Trueba, “veus que et comences a fer gran quan els esportistes que idolatres són més joves que un mateix”. En el meu cas, Sebastian Vettel és justament un any i 354 dies més jove que jo: vaja, ja m’he fet gran.

Jo no l’idolatro particularment, de fet, ara fa dies que no segueixo un pilot com ho feia quan era nen o adolescent. Però això no m’impedeix admirar les gestes dels grans esportistes, dels quals Vettel n’és un.

Alguns ja n’havíem sentit a parlar en els temps de la Fórmula 3 Euroseries, i quan va debutar a la Fórmula 1 ja hi havia algunes veus que el situaven com un campió esperant el seu torn. A vegades però, cal dubtar d’aquestes veus, doncs no tots acaben sent campions, no tots són al lloc adequat. Mirem-nos sinó els casos de Jean Alesi o Jarno Trulli, pilots que van impressionar tant o més que Vettel en el seu debut i tant sols ténen una victòria com a pobre bagatge en comparació amb les expectatives.

Vettel ja ho ha aconseguit, ja és campió, i si pel que fos no guanyés mai cap més cursa, ja tindria el seu lloc assegurat entre els més grans. Mirem-nos sinó els números…

El primer dia que ens va ensenyar el dit: Monza 2008

Rècords que ja té:

-Pilot més jove en participar en un GP: Al divendres del GP de Turquia 2006, amb 19 anys i 54 dies.
-Pilot més jove en marcar el millor temps en una sessió lliure: Al mateix GP de Turquia.
-Pilot més jove en sumar punts: GP d’Estats Units 2007, als 19 anys i 349 dies.
-Pilot més jove en liderar una volta: GP del Japó 2007, 20 anys i 89 dies.
-Pole, victòria i podi més jove: el famós GP d’Itàlia de 2008, que va guanyar amb el Toro Rosso (en si un rècord) als 21 anys i 72/73 dies
-Hat-trick més jove: GP de Gran Bretanya, 21 anys i 353 dies.
-Campió del món més jove: L’any passat, amb 23 anys i 134 dies.
-També és el subcampió més jove: al 2009, amb 22 anys i 121 dies.
-Pilot més jove en guanyar per dos equips diferents: Toro Rosso i Red Bull, als 21 anys i 287 dies.

Rècords que podria tenir aviat:

-Si guanya el títol també serà el bicampió més jove. (Fins ara Fernando Alonso, 25 anys i 83 dies)
-Li queda fins al 13 de juliol de l’any que ve per ser el pilot més jove en obtenir un Grand Chelem (pole, victòria, volta ràpida i encapçalar totes les voltes)
-Porta 15 curses puntuant, el rècord el té Michael Schumacher amb 24.
-Ha fet 10 poles aquest any; el rècord és de Nigel Mansell amb 14.
-Ha guanyat 8 curses al 2011, si guanyés totes les que queden superaria les 13 de Schumacher l’any 2004.

Previsions de futur:

Ara mateix Vettel porta 75 grans premis, amb 18 victòries, 25 poles i 7 voltes ràpides. No cal dir que és el pilot més jove en obtenir tantes victòries i poles. Els seus percentatges són espectaculars: ha guanyat el 24% de les curses que ha disputat, un percentatge molt semblant als de Ayrton Senna o Alain Prost. Amb les poles és millor encara: 33’3%, només superat per Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Alberto Ascari i el mateix Senna.

És molt aviat per dir-ho però si amb 24 anys tens més victòries que Jack Brabham o Emerson Fittipaldi, i tens més poles que Niki Lauda o Nelson Piquet, la cosa pinta molt bé. Arribar a la dominació de Michael Schumacher serà complicat, però no m’estranyaria gens si amb 30 anys Vettel té 50 victòries i 60 poles, o una cosa així. Sobretot si aconsegueix mantenir-se en cotxe guanyador, cosa que Alonso o Lewis Hamilton no han aconseguit massa últimament.

Friso per veure qui escriurà els rècords del demà!