Test de pilots joves 2010-11

Aquesta setmana a Abu Dhabi ha tingut lloc el test de joves pilots que des de l’any passat es fa tot just acabar la temporada. Farem aquí un resum dels pilots que hi van córrer, que han fet aquest any i quines perspectives tenen pel futur, si es que en tenen o si és que les han explicat.

(Pastor Maldonado, futur pilot de Williams?)

McLaren-Mercedes

McLaren va fer servir Gary Paffett, de qui no parlarem doncs no és estrictament un pilot jove debutant amb un F1, i Oliver Turvey. El britànic ha disputat aquest any la GP2 amb iSport i ha quedat 6é, superant bastant el seu company Davide Valsecchi. El dimarts va ser segon en el test i tant Paffett com Turvey, que segurament seguirà a la GP2, faran els test Pirelli en lloc dels pilots titulars.

Mercedes

Sam Bird ha estat l’únic pilot de Mercedes en el test. Ha quedat 5é aquest any a la GP2, demostrant una gran competitivitat després d’uns anys irregulars a la fórmula 3. El primer dia va ser 9è, provant certs components aerodimàmics, però en el segon va ser tercer, demostrant que l’any que ve l’anglès serà ferm candidant al títol de la GP2.

Red Bull-Renault

El provador de Red Bull Daniel Ricciardo ja va dominar els test de joves de l’any passat i ho ha tornat a fer aquest any, marcant el millor temps els dos dies. És cert que segurament té el millor cotxe a la seva disposició, però l’australià no deixa d’impressionar des que va guanyar la F3 britànica al 2009 i gairebé guanya les World Series a la primera aquest any. Encara no se sap que farà Ricciardo però cap dels 4 pilots Red Bull a la Fórmula 1 pot equivocar-se massa…

Ferrari

Per a Ferrari va provar Jules Bianchi, ara ja provador oficial de l’Scuderia (on queden Badoer, Gené et al?) que es va concentrar en fer treball de desenvolupament. Tot i aixó, el segon dia va ser 5è, considerant que no havia pogut apretar del tot amb pneumàtics tous per les interrupcions. El pilot francès ha estat el millor rookie a la GP2 aquest any i serà favorit al títol aquest 2011.

Williams-Cosworth

Per a Williams pilotaren Dean Stoneman, vigent campió de la Fórmula 2, i Pastor Maldonado, campió de la GP2. Tots dos en els seus respectius dies es van concentrar en fer tests aerodinàmics al matí i a la tarda van poder córrer més, sent 5è Stoneman i 8è Maldonado. De totes maneres, és el veneçolà qui té molts números per pilotar el Williams gràcies als diners dels seus sponsors, mentre que Stoneman probablement s’haurà de buscar la vida amb el poc crèdit que encara dóna el campionat de F2.

Renault

Mikhail Aleshin (com a campió de les World Series) i Jerome d’Ambrosio varen ser els pilots de Renault. El pilot rus va ser sisè el primer dia, havent de parar a final de sessió amb un problema hidràulic. Aleshin comentava que espera estar a la F1 l’any que ve, i el seu lloc podria ser a Virgin, on també podria acabar d’Ambrosio. El belga ha estat provador de Renault i ha provat el Virgin durant l’any. El dimecres va ser 2n darrere Ricciardo malgrat una birolla i com dèiem, és ferm candidat al seient que actualment ocupa Lucas di Grassi.

Force India-Mercedes

Tres pilots han corregut per Force India: Paul di Resta fent feina i marcant un setup per als dos debutants, el portuguès Antonio Felix da Costa i l’holandès Yelmer Buurman. Da Costa va ser el més ràpid dels pilots que conduien un F1 per primer cop el dimarts, sent 3r. Da Costa ha corregut aquest any a la F3 Euroseries i sembla el més prometedor dels pilots portuguesos que vénen. Dimecres, Buurman, que aquest any ha corregut a la Superleague, va ser 10è amb la seva sessió retallada per un problema mecànic.

Toro Rosso-Ferrari

El vigent campió de la F3 britànica, Jean-Eric Vergne, va pilotar l’STR5 els dos dies, tot i que va marxar aviat dimecres per córrer a Macau. Vergne, que ha guanyat ja una cursa a les World Series, va ser 7è i 9è peró sense fer cap prova de qualificació. El més probable es que el francès corri a les World Series i sigui el pilot reserva de Toro Rosso el 2011.

Lotus-Cosworth

Per Lotus provaren Rodolfo González i Vladimir Arabadzhiev. Cap dels dos ha fet res d’especial aquest any a la GP2 i no se sap molt bé on correran l’any que ve. González va ser penúltim els dos dies, acusant dolors al coll de l’esforç, mentre que el búlgar Arabadzhiev sigué últim, un display normal tenint en compte que cap dels dos havia pilotat un F1 abans.

HRT-Cosworth

Pastor Maldonado, Josef Kral i Davide Valsecchi van ser els pilots d’Hispania en aquest test. Maldonado va ser onzè el primer dia i després de provar el Williams va declarar que l’HRT F110 no era tant dolent com sembla. Valsecchi i Kral correren el dimecres, sent 11è i 13è respectivament. Tant l’italià, fresc de guanyar l’última cursa de GP2, com el txec debutaven en cotxes de F1 i només Valsecchi va tenir una birolla. Els dos sembla que seguiran corrent a la GP2 l’any que ve.

Sauber-Ferrari

Dos mexicans per a Sauber. Esteban Gutiérrez, campió de la GP3 i pilot reserva Sauber per al 2011, i Sergio Pérez, subcampió de la GP2 i pilot titular Sauber per al 2011 correren, sent 4t Gutiérrez i 6é Pérez. Curiosament aquest era el primer tastet de F1 per a “Checo” Pérez, mentre que Gutiérrez ja havia provat el BMW F1.09 l’any passat en el test de joves.

Virgin-Cosworth

Jerome d’Ambrosio, Rio Haryanto i Luiz Razia varen provar el Virgin. Dels tres, D’Ambrosio va ser el més ràpid amb Razia al mig i Haryanto el més lent de tots en el test, però és normal doncs l’indonesi només ha fet una temporada de GP3. D’Ambrosio més que res s’estava jugant la plaça 2011 a Virgin. És d’esperar que Razia es mantingui en l’equip Rapax campió de GP2 i Haryanto segueixi aprenent a la GP3.