31 de març de 2009

Un tal Ross Brawn


Sembla que molts no s’han assabentat fins aquest cap de setmana del talent d’un dels enginyers més carismàtics de la història de la F1: Ross Brawn. Però la veritat és que la seva història a la F1 està plena d’èxits, i m’ha fet gràcia explicar-la. Els nous aficionats a la f1 aprendreu, els vells recordareu.

Ross va néixer a Manchester, i de bon principi el seu treball no tenia res a veure amb la competició, sinó amb l’energia elèctrica. De fet va estudiar instrumentació i va treballar uns anys com a enginyer en pràctiques en una central nuclear del Regne Unit. No obstant això, a partir d’aquí, tota la seva vida ha estat dedicada a la F1.

Al 1976, quan els monoplaces vestien un motor turbo i la aerodinàmica començava ja a tenir un pes important, Ross Brawn va fitxar per l’equip Williams directament de la mà de Frank Williams. De totes maneres, i al contrari del que molts pensen, no va fer-ho com a enginyer, sinó com a mecànic. No va ser fins 3 temporades més tard, al 1979, quan va ser promocionat a director de I+D en aerodinàmica. Des d’aquell moment, la principal feina de Ross ha estat estudiar el vent.

Els següents anys va passar per Beatrice F1, Arrows, Jaguar i finalment, al 1991, Benetton. Va ser aquí on va néixer un dels binomis més poderosos de la història d’aquest esport: Ross Brawn - Michael Schummacher, un binomi que els va dur a guanyar un total de 7 títols mundials en tant sols 10 anys, i va lluitar pel títol en dos temporades més.

Malgrat guanyar dos mundials a Benetton, l’apogeu del binomi no va ser fins que van arribar a Ferrari, on van guanyar 5 mundials consecutius. El moment que més recordo d’aquesta collita d’èxits va ser al 2005, on van guanyar una carrera a Magny Cours fent un total de 4 parades.

Però Ross Brawn, un enginyer que sempre ha sabut aprofitar-se intel.ligentment dels buits legals del reglament, ens ha tornat a meravellar, i aquest cop ha estat a través d’un equip que porta el seu propi nom. Realment sembla impossible que una persona que porti la velocitat a les venes com en Ross, sigui aficionat de la jardineria i la pesca, però és que aquest home no deixarà mai de sorprendre’ns.

1 comentari:

Jordi Domènech Montané ha dit...

Nens, felicitats pel bloc, està molt ben fet i si teniu algun botó per posar a la meva pàgina (http://f1alacatalana.blogspot.com) el posaré encantat!

Seguiu amb la bona feina!