Yas Marina

El gran premi d’Abu Dhabi, un dels Emirats Àrabs Units, es disputa des del 2009 al Yas Marina Circuit.
Vista des de l’hotel Yas Viceroy. (Copyright: Force India F1 Team)
Abu Dhabi (i la veïna Dubai) s’han convertit en els últims anys en l’escenari del luxe més desmesurat, i el circuit de Fórmula 1 no podia ser menys. Pensat com un Mònaco al desert, el circuit Yas Marina està envoltat durant el gran premi de iots i vaixells de milionaris i passa per sota d’un hotel espectacular amb un sostre que pot canviar de colors i on les nits de Fórmula 1 poden valer més de mil euros. No en va, el Yas Marina és el circuit més car de la història: va costar quasi mil milions d’euros construir-lo, tot i que altres fonts xifren el cost de tot el projecte (adequació de terrenys, edificis, accessos, etc) en més de 7 mil milions d’euros.
Val a dir que la corba més perillosa del circuit és probablement la de sortida de boxes, que passa per sota la primera corba per sortir per l’altre costat.
El circuit en sí dóna força joc, si bé sense DRS no era fàcil d’avançar tot i les dues rectes. I si no que li preguntin a Fernando Alonso, que va perdre el títol de 2010 al no poder avançar Vitaly Petrov. La remuntada de Sebastian Vettel el 2012 també va ser memorable.
Una volta al circuit: La primera corba és un angle de 90 graus a esquerres que ens porta a una secció esquerra-dreta bastant ràpida fins al primer punt d’avançament, una S esquerra-dreta que acaba en un angle a esquerres. Segueix la primera recta amb DRS fins a una S esquerra-dreta molt tancada que també dona opcions d’avançar. Nova recta amb DRS que acaba en un conjunt esquerra-dreta-esquerra on l’avançat s’hi pot tornar. Segueix un angle de 90 graus i una corba a dretes que es va tancant, seguida de dos angles rectes a dreta i esquerra (passant per sota l’hotel). Segueix una esquerra que s’obre, una dreta ràpida i la última corba a dretes, més tancada del que sembla, i fins a meta.

GPs de F1: 11

Rècord de la volta ràpida en cursa: 1’39.283, 201.387 kph, Lewis Hamilton, Mercedes W10 EQ Power+, 2019
Volta més ràpida mai donada: 1’34.779, 210.958 kph, Lewis Hamilton, Mercedes W10 EQ Power+ (pole)
Rècord de la cursa més ràpida: 1h 34’03.414 kph, Sebastian Vettel, Red Bull RB5-Renault, 2009

Més pole positions: 5, Hamilton
Més primeres files: 10, Hamilton
Més victòries: 5, Hamilton
Més voltes ràpides: 4, Vettel
Més podis: 8, Hamilton
Més punts: 211, Hamilton
Més curses liderades: 9, Hamilton
Més voltes liderades: 268, Hamilton