Marussia

(Copyright: Manor Racing)

Noms: Virgin Racing (2010), Marussia Virgin Racing (2011), Marussia F1 Team (2012-14) i Manor Marussia F1 Team (2015)
Seu: Dinnington, Gran Bretanya (abans, Banbury, Gran Bretanya)
Fundada el: 1990
Llicència: Britànica (2010 i 2015), russa (2011-14)

Fundador: John Booth
Propietaris: John Booth, Virgin (2010-11), Marussia Motors (2012-14)

(Nota: Ens referim en aquesta entrada tant a Marussia com a Virgin, ja que essencialment eren el mateix equip)

L’equip que va competir com a Virgin i Marussia a la Fórmula 1 entre 2010 i 2015 té el seu origen en Manor Motorsport, l’escuderia que John Booth va crear el 1990 per competir primer a la Fórmula Renault i després a la Fórmula 3. Pilots com Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen o Antônio Pizzonia van guanyar títols amb ells.
L’any 2010, aprofitant la proposta de límit pressupostari de Max Mosley, Manor entra a la Fórmula 1. Richard Branson va comprar un 20% de l’equip i va anomenar-lo Virgin Racing, a més de posar a Alex Tai com a cap executiu. Fent servir motors Cosworth, l’equip innovava amb un xassís dissenyat íntegrament amb dinàmica de fluids computacional. Timo Glock i Lucas di Grassi van ser els pilots aquell primer any.
A finals d’aquella temporada Tai va marxar i el seu lloc el va ocupar Graeme Lowdon, i van venir els rubles de Marussia, amb Nikolai Fomenko i Andrey Cheglakov al capdavant. L’equip es diria Marussia Virgin Racing el 2011, i ja a partir de 2012 seria Marussia F1 Team, amb llicència russa i sense ja diners de Virgin. Glock va seguir dos anys més amb Jérôme d’Ambrosio i Charles Pic com a companys, però va deixar l’equip adduint que li devien algun sou.
Van arribar Jules Bianchi i Max Chilton per pilotar el 2013 i el 2014. Aquest últim any va canviar la norma dels motors i l’equip va ser una mica més competitiu amb el motor Ferrari, fins al punt que Bianchi va aconseguir dos punts a Mònaco. Però al GP del Japó d’aquell any el francès patiria un gravíssim accident en xocar amb una grua, del qual moriria mesos més tard. L’equip només va durar una cursa més amb els russos deixant de posar-hi diners i gairebé desapareix.
Però com l’au fènix, Booth i Lowdon no van deixar de lluitar i pel 2015 van aconseguir ser a la graella amb els diners de Stephen Fitzpatrick, si bé amb un paper testimonial. Però els dos van marxar a final de temporada per desavinences amb Fitzpatrick, i l’equip va ser re-fundat per a la temporada 2016, ja sense cap vestigi del vell equip Manor.